Tuesday, November 10, 2015

ျမန္မာ့ရိုးရာအဂၤေတစပ္နည္း

" ျမန္မာ့ရိုးရာအဂၤေတစပ္နည္းဆိုတာ"
က်ြန္ေတာ္တို႔ ျမန္မာ့သမိုင္းဝါသနာရွင္မ်ားေကာအျခားေလ့လာသူမ်ားေကာျမန္မာျပည္အနွံမွာရွိတဲ့ေရွးေဟာင္းေစတီပုထိုးေက်ာင္းကန္ေတြကိုသြားေရာက္ေလ့လာဖူးေမ်ွာ္ၾကတဲ့အခါေရွးအစဥ္အဆက္မွသည္ယေန႔အခ်ိန္ထိတည္ရွိခိုင္ခံ့ေနတဲ့လက္ရာနဲ႔ဗိသုကာပညာေတြကေတာ့မအံ့ၾသပဲမေနနိုင္ပါဘူးျမန္မာ့လူထုအျပင္ကမာ႓ ့လူထုကပါတအံ့တၾသနဲ႔မွင္သက္ေစမဲ့လက္ရာေတြနဲ႔ထံုမႊန္းထားၾကပါတယ္အဲ့ဒီေတာ့ဒီေရွးေဟာင္းအေဆာက္အဦးေတြအေၾကာင္းကိုေလ့လာတဲ့အခါ ေဆာက္အဦရဲ႕မူလအေျခခံလုပ္ရမဲ့အပိုင္းျဖစ္တဲ့ျမန္မာ့အဂၤေတဆက္နည္း/လုပ္နည္းကအေရးပါတ့အပိုင္းမွာတည္ရွိပါတယ္ဒါ့ေၾကာင့္ ေရွးျမန္မာတို႔ရဲ႕အဂၤေတစပ္နည္းအခ်ိဳ႕ကို
ေလ့လာမိသေလာက္အက်ဥ္းေလးေဖာ္ျပလိုပါတယ္ပထမဆံုးကမာ႓ေက်ာ္ေ႐ႊတိဂံုေစတီေတာ္ႀကီးတည္ေတာ့အသံုးျပဳခဲ့တဲ့ အဂၤေတစပ္နည္းကစလို႔ေျပာရရင္" ၾကဇုသီးတစ္ဆ တင္လဲနွစ္ဆဥသ်ွစ္သံုးဆက်ဲြေကာ္ရည္ေျခာက္ဆအံုတံုဆယ့္နွစ္ဆကိုေရာၿပီး ေကာ္ရည္ကိုစပ္ပါတယ္ရတဲ့ေကာ္ရည္ကိုအခ်ိဳးညီတဲ့(ဆတူ)သဲနဲ႔ထံုးတို႔ေရာစပ္ၿပီး ေမာင္းနဲ႔တခါေထာင္း အဲ့ဒီမွာအဂၤေတရပါတယ္"အဲ့ဒီမယ္ၾကဇုသီးကိုသံုးတာကထံုးသည္အုတ္ကိုစားျခင္းကကာကြယ္ဖို႔တင္လဲၾကေတာ့အဂၤေတကိုမာေစဖို႔ဥသ်ွစ္ၾကေတာ့ခိုင္ခံ့ၿပီးအေရာင္ေကာင္းေစဖို႔ျဖစ္ပါတယ္ဒါ့အျပင္အဂၤေတစပ္နည္းေနာက္တနည္းကိုလဲသံုးျပန္ပါတယ္အဲ့ဒီနည္းကေတာ့
တင္လဲရည္နွစ္ျမဴ က်ြဲေကာ္ရည္ေလးျမဴ( ျမဴဆိုတာ ထန္းရည္ထည့္တဲ့အိုးကို ဆိုလိုပါတယ္)

သစ္ေခါက္ရည္ေျခာက္ျမဴေရာပါတယ္ဥသ်ွစ္တဝက္ သစ္ႀကံပိုးတစ္ဝက္ ဂံုညႇင္းဆန္တစ္ျပည္ သဖန္းခါးသီးတစ္ျပည္ ဖန္ရည္တစ္ခြက္ အံုတံုတစ္ခြဲ မဲလိႈင္ေခါက္ တစ္ဇြန္း ပန္းေပါင္းရသေလာက္ထည့္ၿပီးေတာ့က်င္းထဲေရထည့္ၿပီးကိုးရက္ဆယ္ရက္ေလာက္ေရစိမ္ၿပီး အရည္ကိုယူရပါတယ္(အဲ့ဒိမွာၾကဇုသီးသစ္ႀကံပိုးပန္းေပါင္းထည့္ရတာကလုပ္တဲ့လုပ္သားေတြအနံ႔အသက္နံေစာ္ျခင္းကသက္သာဖို႔ျဖစ္ပါတယ္)ၿပီးေတာ့သဖန္းခါးသီးထည့္တာကလက္ေပါက္ၿပဲတာသက္သာဖို႔နဲ႔ထံုးဓတ္လြန္ကဲတာကို ေလ်ွာ႔ေစဖို႔ျဖစ္ပါတယ္ဆက္ၿပီးေတာ့ပုဂံေခတ္အဂၤေတစပ္နည္းၾကေတာ့အံုတံုအပင္ကအေခါက္ကိုခြာၿပီးႀကိဳရတဲ့အရည္ငါးဆက်ြဲေကာ္ရည္(က်ြဲရည္နြားရည္ႀကိဳၿပီးရတဲ့အရည္) ေျခာက္ဆဥသ်ွစ္သီးမွရတဲ့အေစးတစ္ဆတင္လဲရည္နွစ္ဆတို႔နဲ႔ ထံုးနဲ႔သဲဇတူစပ္ၿပီးအဂၤေတကိုျပဳလုပ္ၾကပါတယ္ေနာက္တနည္းကက်ြဲေကာ္ ေရ အံုတံု ဥသ်ွစ္နြားနို႔အသစ္လက္္ပံေရ ေကာက္ညႇင္းထမင္းနယ္ပ်ားရည္ရွားေစာင္းသဖန္းခါးလက္ပံသီးကရတဲ့လဲဝါခ်ဥ္ရည္စတဲ့အရာေတြနဲ႔လည္းအဂၤေတစပ္ပါတယ္ေနာက္တနည္းကက်ြဲေကာ္ရည္ အံုတံု ဥသ်ွစ္ နြားနို႔ လက္ပံတေရာ္ ေကာက္ညႇင္း ထမနဲ ပ်ားရည္တင္လဲ ဖုတ္ေခ်ာက္ခ်င္ေ႐ြးရွားေစာင္းသဖန္းခါးလက္ဝါစတဲ့ဆယ္မ်ိဳးကိုဆယ့္နွစ္ခါျပန္ေထာင္းၿပီး လုပ္ပါတယ္ၿပီးေတာ့ မင္စာမွတ္တမ္းေတြအရစေလၿမိဳ႕အေနာက္ဘက္ သီဟိုဠ္ပံုေပါက္ဂူဘုရားအမွတ္၁၅ရဲ႕နံရံေဆးေရးမွာ ေဖာ္ျပထားတာက(စာသားရွည္မည္ျဖစ္၍ အလၤကာစာခ်ိဳးမေရးေတာ့ပါ)ေၾကညက္တဲ့ မေဖာက္ထံုး မနည္းမမ်ားကို က်ြဲပ်ိဳရဲ႕ အေရနဲ႔မတူးမခ်စ္ေအာင္က်ိဳေရာစပ္စိမ္ရည္အရက္ကဲ့သို႔မဆူမခ်ဥ္တဲ့တင္လဲကိုအေစးနဲ႔ျပည့္တဲ့ သစ္ေစးပင္က အေခါက္နဲ႔ခြာယူၿပီး ေရာလို႔ အရည္ရေအာင္က်ိဳ
ၿပီးေတာ့အားလံုးေၾကေအာင္သမေအာင္ေမႊၿပီးမံု႔ကဲ့သို႔ျပားျပားထား ၿပီးေတာ့ေနပူလွန္း
ေျခာက္ခါနီး ေရထဲ့ သံုးႀကိမ္နင္း (ေမာင္းခြက္ထဲထည့္ေထာင္းသည္ကိုဆိုလိုပါတယ္) အဲ့ဒီမွာ အဂၤေတရပါတယ္
တနည္အားျဖင့္ေတာ့ "က်ြဲေကာ္ရည္ ၁၀ အိုးသစ္ေဆးေခါက္ရည္ ၅ ျမဴ တင္လဲ ၃ ျမဴအံုတံုေခါက္က်ိဳရည္ ၂ ျမဴ ထံုး ၂၀ ျမဴသဲ ၂၀ ျမဴ ေရာစပ္ၿပီး အဂၤေတရပါတယ္"ၿပီးေတာ့ အထက္ပါ အဂၤေတာစပ္နည္းေတြက
ရတဲ့အဂၤေတြေတကို ေစးေစးပိုင္ပိုင္ရွိဖို႔ကေမာင္းနဲ႔ေသာ္လည္းေကာင္း( သရုပ္ျပပံု ၁၃)အဂၤေတနယ္တဲ့ဘီးနဲ႔( သရုပ္ျပပံု ၁၄) နဲ႔နယ္ၿပီးျပဳလုပ္ခဲ့ၾကတယ္လို႔ေလ့လာမွတ္သားမိပါတယ္ဒါကေတာ့ေရွးျမန္မာတို႔ရဲ႕ ေစတီပုထိုး
ဘုရားေက်ာင္းကန္ေတြကိုတည္ထားေဆာက္လုပ္တဲ့အခါအဓိကသံုးရမဲ့အဂၤေတကိုျမန္မာ့နည္းျမန္မာ့ဟန္နဲ႔တီထြင္ႀကံဆလုပ္ခဲ့ၾကတဲ့ျပဳလုပ္ပံုသမိုင္းအက်ဥ္းေလးျဖစ္ပါတယ္အျခားျပဳလုပ္ပံုတည္ေဆာက္ပံုေတြရွိေသးေပမဲ့
အခ်ိန္နဲ႔စာသားရွည္မွာကိုတြက္ဆၿပီးသိတန္သေလာက္ေလ့လာလို႔ရေအာင္ေဖာ္ျပေပးလ္ိုက္ပါတယ္။
ဒါ့ေၾကာင့္ျမန္မာ့ေျမေပၚကေရွးေဟာင္းေစတီပုထိုးအေဆာက္အဦးေတြကိုေလ့လာရင္း ေရွးျမန္မာတို႔ရဲ႕
အဂၤေတစပ္နည္းကိုအနည္းအက်ဥ္းမ်ွသိရွိရေအာင္ဗဟုသုတဝမ္းစာအလို႔ငွာေဖာ္ျပေရးသားလိုက္ပါတယ္--ဗိုလ္ေက်ာ္ေခါင္
( အကိုးအကား ဆရာမံု႐ြာ တိုးေဝ( ပန္းရန္)ရဲ႕
စာေပဗိမာန္စာမူဆုရ ျမန္မာ့ရိုးရာ ပန္းရန္ ပန္းေတာ့ပညာ နဲ႔ အျခားေလ့လာမူမွ

No comments: