Wednesday, November 11, 2015

၀ိုင္မ်ားကို မသံုးေဆာင္မီ


၀ိုင္မ်ားကို မသံုးေဆာင္မီ Wine Cooler အတြင္း
အပူခ်ိန္ 17 ံC ခန္ ့ရွိေသာေနရာတြင္
အခ်ိန္ ၁-နာရီ ခန္႔ႀကိဳတင္ထားၿပီး၊ ေသာက္သံုးမွသာ
၀ိုင္အရသာကို ပိုမိုေပၚလြင္ေစမည္ျဖစ္ပါသည္။
မ်ားေသာအားျဖင့္ အနီေရာင္၀ိုင္မ်ားကို
အခန္းအပူခ်ိန္(Room Temperature) မွာထား၍
အသားနဲ႔တြဲဖက္စားေသာက္ေသာအခါ
အရသာပိုမိုေပၚလြင္ၿပီး၊
အျဖဴေရာင္ ၀ိုင္ မ်ားကိုေတာ့ ငါး၊ အသုပ္တို႔ႏွင့္
တြဲဖက္စားေသာက္ပါက အရသာပိုထူးပါသည္။
က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္ကၾကည့္ပါလွ်င္
ကမၻာေပၚတြင္ ဦးစားေပးေသာက္သံုးသင့္ေသာအရည္ မွာ
ေရ (သို ႔မဟုတ္) ေရေႏြးၾကမ္းGreen Tea ျဖစ္ၿပီး၊
ဒုတိယအေနနဲ႔ေသာက္သင့္ေသာအရည္မွာ
အနီေရာင္စပ်စ္၀ိုင္ျဖစ္ေၾကာင္းေဆး
ပညာရွင္မ်ားကအႀကံျပဳထားၾကပါသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ စပ်စ္၀ုိင္အနီကို လူႀကီး၊ လူ
ငယ္၊ က်ား၊ မ မေရြး ေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။
အကယ္၍၀ိုင္ မ်ားမ်ားေသာက္မိရင္ေတာ့
မူးတာလည္းမဟုတ္ဘဲ ရီေ၀ေ၀ ခံစားရပါမည္။
ေဆးပညာရွင္မ်ား၏အဆိုအရ စပ်စ္သီးအခြံတြင္အိုမင္ရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွးေကြးေစသည့္
ဓာတ္တစ္မ်ိဳး ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ “ မအိုေဆး ” ဟု
ၫႊန္းဆိုၾကပါသည္။ ၀ိုင္အနီကို ေဆး၀ါးအျဖစ္
ေန႔စဥ္ပံုမွန္ေသာက္သံုးသူမ်ားသည္
ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေစပါ။ ေသြးတိုးကိုက်ေစသည့္အျပင္၊
ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္မ်ားကိုလည္းက်ေစပါသည္။
ထို႔ျပင္အနီေရာင္၀ိုင္တြင္ပါရွိေသာ
သဘာ၀ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးသည္
ႏ်ဴကလီးယားဓာတ္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္
ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိဆဲလ္မ်ားေသဆံုးျခင္းကို
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း
ယူေကအေျခစိုက္ တယ္လီဂရပ္ သတင္းစာတြင္
ေဖာ္ျပထားခဲ့ပါသည္။
ထိုအဆိုကို ပစၥဘတ္တကၠသိုလ္၏
သုေတသနအဖြဲ႕မွလည္း ေထာက္ခံထားပါသည္။
သမိုင္းရာဇ၀င္မ်ားကိုေလ့လာၾကည့္ရာတြင္
လြန္ခ့ဲ့ေသာBC 6000 ခန္ ့ကစ၍
ပါရွား (ေခၚ) အီရန္သည္ ကမၻာေပၚတြင္
ပထမဦးဆံုး စပ်စ္သီးျဖင့္ ၀ိုင္ကို
စတင္ခ်က္လုပ္ေသာက္သံုးေသာ ႏိုင္ငံျဖစ္ပါသည္။
ထိုမွတစ္ဆင့္ အီဂ်စ္၊ဂရိ၊ အီတလီီ၊ စပိန္၊ ျပင္သစ္၊
အာေရဗ်၊ဥေရာပေျမာက္ပိုင္း၊ ေရာမ၊ မကၠဆီကိုိ၊ပီ႐ူး၊
ကာလီဖိုးနီးယား၊ ၾသစေၾတးလ်၊နယူးဇီလန္
စသည္ျဖင့္ လက္ဆင့္ကမ္း ေရြ႕လ်ားလာခဲ့ပါသည္။
အေနာက္ဥေရာပႏိုင္ငံအားလံုးလိုလိုတြင္
စပ်စ္သီးမွသာ ၀ိုင္ခ်က္လုပ္ေလ့ ရွိၾကပါသည္။ အာရွတိုက္တြင္ေတာ့ အိႏိၵယႏိုင္ငံေျမာက္ပိုင္း ႏွင့္
တ႐ုတ္တို႔တြင္BC 100 ခန္႔က
စတင္ေသာက္သံုးလာခဲ့ၾကၿပီး၊
ထိိုမွတစ္ဆင့္ အာရွႏိုင္ငံအသီးသီးတို႔
၀ိုင္ေသာက္သံုးေသာဓေလ့ပ်ံ႕ႏွံ႔လာခဲ့ပါသည္။
“ဂ်ပန္မွာ ဆာေကး၊ ျပင္သစ္မွာ ၀ိုင္၊
စေကာ့တလန္မွာ ၀ီစကီ၊ ႐ုရွားမွာေဗာ့ဒ္ကာ”
ဟူေသာ ဆို႐ိုးစကားရွိပါသည္။ မွန္ပါသည္။
ျပင္သစ္ႏိုင္ငံထုတ္၀ိုင္အရက္မ်ားသည္
ကမၻာေပၚတြင္ ထင္ရွားေက်ာ္ၾကားဆံုးျဖစ္ပါသည္။
ျပင္သစ္တို႔သည္ စပ်စ္သီးျဖင့္သာ
၀ိုင္ခ်က္ လုပ္ေလ့ရွိၾကပါသည္။
ေသာက္သံုးၿပီးေသာအခါ ခံတြင္းထဲတြင္
သင္းပ်ံ႕ေသာေမႊးရနံ႔ႏွင့္အတူ
အရသာရွည္ၾကာစြာစြဲက်န္ေနေစရန္အတြက္
င႐ုတ္ေကာင္းမွရရွိေသာ ပူရိွမ္းရနံ႔၊ သစ္ခြရနံ႔ႏွင့္
ရင့္မွည့္ေသာ ဘလက္ဘယ္ရီသီး ရနံ႔တို႔ျဖင့္
ျပဳလုပ္ၾကပါသည္။
ျပင္သစ္ႏိုင္ငံထုတ္ နာမည္ႀကီး၀ိုင္
အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိၾကရာ၊Burgundy ၀ိုင္သည္လည္း
အေကာင္းဆံုးစာရင္း၀င္တစ္ခုျဖစ္ပါသည္။
ျပင္သစ္ႏိုင္ငံအေရွ႕ပိုင္း ဘာဂန္ဒီနယ္သည္
ကမၻာေက်ာ္ ၀ိုင္အရက္ အေကာင္းစားမ်ား
ထုတ္လုပ္ရာနယ္ျဖစ္ၿပီး ထိုေဒသမွ ထြက္ရွိေသာ
စပ်စ္သီးမ်ားျဖင့္သာ ၀ိုင္ကိုခ်က္လုပ္ၾကပါသည္။
ထိုေဒသထြက္ စပ်စ္သီးအခြံမ်ားထဲတြင္
အျခားႏိုင္ငံမ်ားႏွင့္မတူ တစ္မူထူးျခားစြာ
လူသားတို႔က်န္းမာေရးကိုအက်ဳိးျပဳေစသည့္
saponins (ေခၚ) သဘာ၀ဖေယာင္းဓာတ္
ပမာဏျမင့္မားစြာပါရွိေသာေၾကာင့္
ေသြးထဲရွိကိုလက္စထေရာမ်ားကို
ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါသည္။
ရွန္ပိန္(ခ်မ္ပိန္)ေဒသမွ ထြက္ေသာအရက္ကို
ရွန္္ပိန္ အရက္ဟု အမည္သညာျပဳ ေခၚၾကသကဲ့သို႔၊
Burgundy ေဒသမွထုတ္သည့္ ၀ိုင္ကို
Burgundy၀ိုင္ ဟု ေခၚျခင္းျဖစ္ပါသည္။
နာမည္ေက်ာ္စစ္ဘုရင္နပိုလီယံ၏ Favourate ၀ိုင္
ဟု ဆိုပါသည္။
ဘာဂန္ဒီ ၀ိုင္ အရက္ ၏ အေရာင္မွာ နီညိဳေရာင္
(သို ့မဟုတ္) ၾကက္ေသြးေရာင္ ဆန္ဆန္ ျဖစ္ပါသည္။
အရသာမွာ ခ်ိဳသေယာင္ေယာင္္ႏွင့္
ခါးသက္သက္ျဖစ္ၿပီး၊ သက္တမ္းပိုၾကာလာေသာအခါ
ခါးသက္သက္ အရသာရွိပါသည္။
အနီေရာင္ အသားမ်ား၊ ခ်ိစ္မ်ားႏွင့္
အသားကင္အမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔ျဖင့္
လို္က္ဖက္စြာသံုးေဆာင္ႏိုင္ေသာ ၀ိုင္ျဖစ္ပါသည္။
ထို၀ိုင္နီကို ေသာက္သံုး႐ံုသာမက၊ အမဲသား၊
ခ်ိစ္၊ ဂ်ံဳမႈန္႔တို႔ျဖင့္ စီမံေသာ ၾကက္သြန္နီစြပ္ျပဳတ္ထဲတြင္
ေန႔စဥ္ဟင္းလ်ာအျဖစ္ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေလ့ရွိပါသည္။
ဘာဂန္ဒီ အနီေရာင္ကို ျပင္သစ္ကဗ်ာဆရာမ်ားကလည္း
တဖြဲ႕တႏြဲ႕စပ္ဆိုၾကပါသည္။
ယေန႔ကမၻာေပၚတြင္ ၀ိုင္ႏွင့္အေဖ်ာ္ယမကာတို႔ကို
အစြဲလမ္းဆံုးႏိုင္ငံမွာျပင္သစ္ႏိုင္ငံျဖစ္သည့္အေလ်ာက္၊
နာမည္ႀကီး၀ိုင္ပုလင္းမ်ားကို
ထိုႏိုင္ငံရွိနာမည္ေက်ာ္မ်ဳိ႐ိုးစဥ္ဆက္ခ်မ္းသာသည့္
သူေဌးႀကီး မ်ားကေငြေၾကးေဒၚလာေသာင္းခ်ီ
အကုန္က်ခံကာ၊ ေလလံဆြဲၾကၿပီး အပူ၊
အေအး ထိန္းညိႇထားသည့္ ၎တို႔၏ ဧည့္ခန္းမ်ားတြင္
အလွဆင္ထားၾကပါသည္။
ထိုႏိုင္ငံ၏ ခရစၥတင္း ေလလံပြဲမ်ားတြင္
၀ိုင္အရက္ ေလလံဆဲြမႈမွာေရွးေဟာင္းနာရီႏွင့္
ပန္းခ်ီကားတို႔ၿပီးလွ်င္လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုးျဖစ္ပါသည္။

No comments: