Wednesday, November 11, 2015

ဝိုင္ဆိုသည္မွာ



“၀ိုင္” ဟု ၾကားလိုက္႐ံုျဖင့္ အနီေရာင္
အရည္ေလးမ်ားကိုမ်က္ေစ့ထဲျမင္ေယာင္လာၾက၏။
၀ိုင္ကို အရသာရွိရွိ ေသာက္ေတာ့မယ့္ဆိုရင္
ေရွးဦးစြာ ၀ိုင္ထည့္ထားတဲ့ဖန္သားၾကည္ၾကည္
ကလပ္ခြက္ကိုစက္၀ိုင္းပံုပတ္ခ်ာလည္
လွည့္လႈပ္ခတ္ေပးလွ်က္မွ ၀ုိင္္၏ရနံ႔ကို ႐ွဴသြင္းကာ၊
တစ္က်ဳိက္ခ်င္း စကၠန္႔ အနည္းငယ္ ငံုထားၿပီးမွသာ
အရသာခံမ်ဳိခ်ေသာက္ရပါသည္။
၀ိုင္ဆိုတာ အရက္ေတာ့မဟုတ္ေပ
မယ့္မ်ားမ်ားေသာက္ပါက လူကိုမူးယစ္ေစတတ္ေသာ
အေဖ်ာ္ယမကာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါသည္။

အဂၤလိပ္စကားလံုး အကၡရာ Wine သည္
ေယဘုယ် အားျဖင့္ စပ်စ္သီးမွခ်က္လုပ္ထားေသာ
၀ိုင္အရက္ကို ရည္ၫႊန္းျခင္းျဖစ္ေသာ္လည္း၊
အျခားအသီးအနွံမ်ားမွ ခ်က္လုပ္ေသာ
၀ိုင္အရက္ (ဥပမာ-ပန္းသီး၀ိုင္၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၀ုိင္)
စသည္တို႔ကိုလည္း “၀ိုင္” ဟုသာ
ေခၚဆိုသံုးႏႈန္းေလ့ရွိၾကပါသည္။
၀ိုင္ခ်က္လုပ္အသံုးျပဳေသာထိုအသီးမ်ားထဲတြင္
ပါရွိတဲ့ သဘာ၀သၾကားဓာတ္ကို
ကေစာ္ေပါက္ျခင္းျဖင့္ ၀ုိင္ ခ်က္လုပ္ျခင္းျဖစ္ပါသည္။
ပံုမွန္အားျဖင့္ ၀ိုင္နီ၊ ၀ိုင္ျဖဴ၊
Rose ၀ိုင္ (ေခၚ) Pink ၀ိုင္ ႏွင့္
စပါကလင္၀ိုင္ ဟူ၍ ၀ုိင္(၄)မ်ဳိးရွိပါသည္။
၀ိုင္နီကို စပ်စ္သီးအနီျဖင့္ ခ်က္လုပ္ပါသည္။
ေကာင္းမြန္ေသာ ၀ိုင္နီရရွိေစရန္အတြက္
စပ်စ္သီး၊ စပ်စ္ခြံ၊ စပ်စ္ေစ့မ်ားပါ ထည့္၍
အခ်ဥ္ေဖာက္ေပးရ၏။
၀ိုင္ျဖဴကိုေတာ့ စပ်စ္သီးအျဖဴျဖင့္
ခ်က္လုပ္ၾကပါသည္။
Rose ၀ိုင္ (ေခၚ) Pink ၀ိုင္ ဆိုသည္မွာ
၀ိုင္နီႏွင့္ ၀ိုင္ျဖဴမ်ားကို ေရာေႏွာေပါင္းစပ္ထားျခင္း
မဟုတ္ဘဲ၊ အနီေရာင္ စပ်စ္သီးမ်ားကို
အရည္ညႇစ္ထုတ္ေျခထားၿပီး
၀ိုင္ ခ်က္လုပ္ျခင္းသာျဖစ္ပါသည္။
အဲဒီ စပ်စ္ရည္ထဲမွာ စပ်စ္ခြံမ်ားက်န္ရွိမႈပမာဏ
အနည္း၊ အမ်ားႏွင့္ အသံုးျပဳထားေသာစပ်စ္သီးခြံ
အထူ၊ အပါး ေပၚမူတည္ၿပီးေတာ့
Rose ၀ိုင္၏ ပန္းေရာင္အႏု၊ အရင့္
ကြာျခားမႈျဖစ္လာပါသည္။
၀ိုင္အတြင္းမွာ အျမႇဳပ္ထေနေသာ ၀ိုင္ကို
စပါကလင္၀ိုင္ဟုေခၚၾကပါသည္္။
၀ိုင္ရဲ႕အေရာင္ကို ၾကည့္တဲ့အခါ
၀ိုင္ထည့္ထားေသာခြက္ကိုေလထဲတြင္ေျမႇာက္ၿပီး
ၾကည့္႐ံုႏွင့္ အေျဖမွန္ကို မသိႏိုင္ပါဘူး။
ၾကည္လင္ေသာအေရာင္ကိုေနာက္ခံထားၿပီး
၀ိုင္ခြက္ကို45 ံ C ေစာင္း၍ ၾကည့္ရပါသည္။
၀ိုင္နီမ်ားကိုအစိမ္းေရာင္ရင့္ရင့္(သို႔)
အနက္ေရာင္ပုလင္းမ်ားတြင္
သိမ္းဆည္းထားေလ့ရွိပါသည္။
ထိုကဲ့သို႔ အေရာင္ရင့္ေသာပုလင္းမ်ားအတြင္း၌သာ
ထည့္သြင္းသိမ္းဆည္းျခင္းျဖင့္၀ုိင္နီမ်ားရဲ႕
သက္တမ္းကို ရင့္လာေစတယ္လို႔ဆိုၾကပါသည္္္။
၀ိုင္ျဖဴမ်ားကိုမူ အစိမ္းေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ (သို႔္)
အ၀ါေရာင္ပုလင္းမ်ားတြင္ထည့္သြင္းထားေလ့ရွိပါသည္္။
ေယဘုယ်အားျဖင့္၀ိုင္၏အေရာင္ကိုၾကည့္ၿပီး
သက္တမ္းကို ခန္႔မွန္းလို ့ရႏိုင္ပါသည္။
၀ိုင္ျဖဴမ်ားသည္ သက္တမ္းရင့္လာပါက
၀ုိင္၏အေရာင္မွာ ပိုမိုရင့္လာတတ္ပါသည္္။
၎၀ိုင္ျဖဴမ်ားကို သစ္ခ်သား စည္မ်ားအတြင္း
သိုေလွာင္သိမ္းဆည္း ထားတဲ့
သက္တမ္းေပၚတြင္မူတည္ၿပီးေတာ့လည္း
အေရာင္ေျပာင္းတတ္ပါသည္။
၀ုိင္နီမ်ားမွာမူ ၎တို႔ သက္တမ္း
ပိုမိုရင့္လာသည္ႏွင့္အမွ် အေရာင္ပိုမိုေဖ်ာ့လာပါသည္။
၀ိုင္ပုလင္းရဲ႕အေရွ႕ဘက္ျခမ္းမွာBrand Name ၊
၀ိုင္ထဲတြင္ပါတဲ့စပ်စ္သီးမ်ားႏွင့္
အျခားအမ်ဳိးအမည္မ်ား၊ ထုတ္လုပ္တဲ့့ႏို္င္ငံနဲ႔
၀ိုင္အမ်ဳိးအစားတိ႔ုကို ေဖာ္ျပထားေလ့ရွိပါသည္။
ပုလင္းရဲ႕ေနာက္ဘက္ျခမ္းမွာ စပ်စ္ခင္းမ်ားထြက္ရွိရာ ေဒသ၊
၀ုိင္ျပဳလုပ္သည့္နည္းစနစ္မ်ား၊
၀ုိင္အနံ႔အရသာႏွင့္တြဲဖက္စားသံုးသင့္ေသာ
ဟင္းလ်ာမ်ား၊၀ိုင္ပုလင္းကိုထိန္းသိမ္းထားရွိရမည့္
အပူခ်ိန္၊ ၀ိုင္ထဲမွာပါတဲ့Alcohol ရာခိုင္ႏႈန္းတို႔ကို
ဖာ္ျပထားေလ့ရွိပါသည္္္။
၀ိုင္ကို အေမွာင္ခန္းႏွင့္ အေအးဓာတ္ရိွေသာ
ေနရာမ်ားတြင္ ႏွစ္ၾကာၾကာထားေလ၊
အရသာပိုေကာင္းေလျဖစ္ေသာေၾကာင့္
ႏွစ္ခ်ဳိ႕၀ိုင္သည္ တန္ဖိုးျမင့္မားပါသည္။
ပုလင္းအဖံုးကို သစ္သားေခါက္တစ္မ်ိဳးျဖင့္
ျပဳလုပ္ေလ့ရွိပါသည္။
ထုိသစ္သားေခါက္ ပုလင္းအခြံႏွင့္ ၀ိုင္က္ုိ
အၿမဲထိေတြ႕ ေနေစရန္အတြက္ ပုလင္းကို
ေအာက္ဘက္သို႔အနည္းငယ္ေစာင္းၿပီး
သိမ္းဆည္းေလ့ရွိပါသည္။
အဆိပ္ေငြ႕မ်ားထြက္သြားေစရန္ႏွင့္
၀ုိင္၏ အနံ႕အရသာတို႔ယိုယြင္းမႈမရွိေစရန္အတြက္
ဤသို ႔သိမ္းဆည္းရသည္ဟုဆိုပါသည္။
သိုေလွာင္သိမ္းဆည္းထားသည့္
သက္တမ္းကိုလိုက္၍ေစ်းကြာျခားမႈရွိပါသည္။

No comments: