ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္နည္း
Resberry ေလးဝယ္ထားလို႔ ဒိန္ခ်ဥ္ေလးနဲ႔ ေသာက္ခ်င္ေနတယ္၊ ဒန္ေပါက္ခ်က္ခ်င္လို႔ ဒိန္ခ်ဥ္လည္းလိုေနတယ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္နည္း ေမးထားၾကလို႔လည္း ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္ျဖစ္သြားပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္အလွ်င္ကိုသံုးတဲ့အခါ လတ္ဆတ္တဲ့အလွ်င္ကိုပဲသံုးပါမွ ဒိန္ခ်ဥ္ေအာင္ျမင္စြာ လုပ္ႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္မွာ ပ႐ိုတိန္း၊ ကယ္စီယံ၊ ဘီ၂၊ ဘီ ၁၂၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ပိုတက္ဆီယမ္တို႔ ပါဝင္တဲ့အျပင္ အစာလမ္းေၾကာင္းက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳတဲ့ ဗက္တီးရီးယားေတြလည္း ပါဝင္တာမို႔ ပံုမွန္ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္လို႔ မွတ္သားထားမိပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
♦ ႏို႔ (Whole Milk) – ၂ ခြက္ခြဲ ( ၅၆ဝ မီလီလီတာ)
♦ ႏို႔မႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း (မထည့္လည္းရပါတယ္)
♦ ဒိန္ခ်ဥ္ (အလွ်င္) – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
► ျပဳလုပ္ပံု
၁။ ဒိန္ခ်ဥ္ အခဲခံမည့္ခြက္ ( ဖန္ပုလင္း၊ ေကာ္ဘူး၊ ေျမအိုး၊ စဥ့္ရည္သုတ္အိုး စသျဖင့္တို႔)ကို သန္႔စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီး (လိုအပ္ပါက ေရပူတြင္ျပဳတ္ၿပီး ပိုးသတ္ပါ၊ ေကာ္ဘူးကို မျပဳတ္ရပါ)။ ေျခာက္ေသြ႕သန္႔စင္ေနပါေစ။
၂။ နို႔ကို ဆူေအာင္က်ိဳပါ။ တစ္မိနစ္ခန္႔ ဆက္ဆူေနပါေစ။
၃။ က်ိဳထားတဲ့ႏို႔ကို အေႏြးခံပါ။ (115 ံF မွာ ရိွရပါမယ္)။ ႏို႔ ေႏြြးေနသင့္ပါတယ္။ ပူမေနရပါ။
၄။ ဒိန္ခ်ဥ္ အခဲခံမည့္ခြက္ထဲကို နို႔မႈန္႔ထည့္ပါ။ ဒိန္ခ်ဥ္အလွ်င္ထည့္ပါ။ ႏို႔ရည္ေႏြးေႏြးကို ေလာင္းထည့္ၿပီး ေသခ်ာႏွံ႔စပ္သြားေအာင္ သစ္သားဇြန္းျဖင့္ ညႇင္သာစြာေမႊေပးပါ။
၅။ ႏို႔အိုးေလးကို Oven ထဲထည့္ၿပီး မီးသီးေလးဖြင့္ထားလိုက္တယ္။ ေန႔လယ္ ၁၁ နာရီကလုပ္တာ ညေန ၆ နာရီမွာ ခဲေနပါၿပီ။
၆။ Oven ကိုမသံုးခ်င္ရင္ ႏို႔အေရာကို သန္႔ရွင္းစင္ၾကယ္ၿပီး ပိုးသတ္ထားတဲ့ ဖန္ပုလင္း၊ ဖန္ခြက္ ထဲထည့္ပါ။ အဲဒါကိုမွ တစ္ခါ အိုးတစ္ခုထဲထည့္ပါ။ ၃ ပံု ၂ ပံု သို႔မဟုတ္ လည္ပင္းနားေရာက္တဲ့အထိ ေရေႏြးျဖည့္ပါ။ အိုးအဖံုးကို လံုေနေအာင္ ဖံုးထားပါ။ မ်က္ႏွာသုတ္ပဝါထူထူနဲ႔ ပတ္ထားပါ။ (ေအးေသာေဒသမ်ားအတြက္)
၇။ ဘယ္နည္းလမ္းကိုပဲသံုးသံုး အပူခ်ိန္ 115 ံF မွာ ၄-၈ နာရီ ရိွေနရပါတယ္။
၈။ ခြက္ကို ေစာင္းငဲ့ၾကည့္လို႔ ဒိန္ခ်ဥ္က ခြက္နဲ႔ကပ္ေနတယ္ဆိုရင္ ဒိန္ခ်ဥ္ျဖစ္ပါၿပီ။
၉။ ကိုယ္လိုခ်င္တဲ့ အေပ်ာ့၊ အမာ အေနအထားရတဲ့အထိ ၃-၉ နာရီခန္႔ ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားပါ။ အေအးခံေနစဥ္မွာ ပိုၿပီးပ်စ္လာပါတယ္။
*** ႏို႔ ဘာလို႔ မခဲရတယ္ . . . ။
ဒိန္ခ်ဥ္ျဖစ္မည့္ အပူခ်ိန္မရိွဘဲ ေအးေနလို႔၊ ႏို႔ပူေနစဥ္မွာ အလွ်င္ကိုထည့္မိလို႔၊ နို႔နဲ႔ အလွ်င္ကို ေသခ်ာသမေအာင္ မေမႊေပးမိလို႔၊ အခဲခံမည့္ ခြက္ကို ေဆးေၾကာစဥ္မွာ ဆပ္ျပာကို ေျပာင္စင္ေအာင္ မေဆးမိလို႔၊ ရက္ၾကာေနတဲ့ ႏို႔အလွ်င္ကို အသံုးျပဳမိလို႔ စတဲ့အေၾကာင္းမ်ားေၾကာင့္ ႏို႔မခဲ ႏိုင္ပါ။
*** ဒိန္ခ်ဥ္ ရည္ရႊတ္ပတ္ျဖစ္ရတာကေတာ့ . . . ။
အလွ်င္ကို လိုအပ္သည္ထက္ပိုသံုးမိလို႔၊ အပူခ်ိန္က လိုအပ္သည္ထက္ျမင့္ေနလို႔၊ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ကာလကို လိုအပ္သည္ထက္ ပိုၿပီးအၾကာႀကီးထားလို႔။
*** ဒိန္ခ်ဥ္ တင္းတင္းေလးမျဖစ္ဘဲ ေပ်ာ့ၿပဲႀကီးျဖစ္ရတာကေတာ့ . . . ။
အလွ်င္ကို လိုအပ္သည္ထက္ ေလွ်ာ့ထည့္မိလို႔၊ အပူခ်ိန္က လိုအပ္သည္ထက္ နိမ့္ေနလို႔၊ အခ်ဥ္ေဖာက္တဲ့ကာလ တိုလြန္းလို႔၊ နို႔ကို ဆူလာသည္အထိ အပူမေပးမိလို႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္ေနတဲ့ ကာလအတြင္းမွာ ခြက္ကို ေစာင္းၾကည့္၊ လႈပ္ၾကည့္မိလို႔ပါ
No comments:
Post a Comment